Dolina Soče – Bovec, Kobarid, Tolmin

Pod visokimi Julijci, na robu Triglavskega narodnega parka, leži slikovita dolina, po kateri vijuga smaragdna Soča.

Narava, ki je tod še skoraj neokrnjena, je bogato obdarjena in skriva premnoge zaklade: alpske vr- hove in zeleno gričevje, kristalno čiste reke, čarobne slapove, tolmune in korita, zdravilne izvire in skrivnostne jame. Nešteto je kotičkov, ki obiskovalcu zadržijo korak in vzbudijo njegovo občudovanje. Dolina ponuja vse vrste aktivnosti na prostem, še zlasti preprosto in zabavno pa je raziskovanje tega napol skritega sveta s kolesom, hkrati pa zahtevnejši tereni ponujajo številne izzive tudi za dobro trenirane. Gorski kolesarji se boste potili in sončili na strmih pobočjih Julijskih Alp visoko nad Bovcem, Kobaridom in Tolminom, uživali v razgledih s Kolovrata ter raziskovali slikovito Šentviško planoto, odmaknjene vasice nad Baško grapo ali skrivnostno Beneško Slovenijo. Cestni kolesarji ne smete izpustiti vzpona čez Vršič (1611 m), najvišji cestni prelaz v Sloveniji, morda še večji izziv za vas pa bo vzpon po najvišje ležeči slovenski cesti, ki pripelje na Mangartsko sedlo (2040 m). Za lagodnejše vrtenje pedal izberite poti po dolinah Soče, Koritnice, Nadiže, Tolminke, Idrijce in Bače.

Kolesarjenje združite z odkrivanjem in spoznavanjem bogate kulturne in naravne dediščine teh krajev, pravi izlet v pestro zgodovino doline in okolice pa predstavljajo ostaline iz prve svetovne vojne.

Vabimo vas, da obiščete izvir reke Soče, slapova Kozjak in Boka, Tolminska korita in Velika korita Soče, trdnjavo Kluže, Kobariški muzej in cerkev Svetega Duha v Javorci. Spotoma si privoščite znameniti bovški sir, poskusite friko iz avtohtonega sira Tolminca ter se posladkajte z bovškimi krafi in kobariškimi štruklji.

KOLESARSKE TURE IN POTI

Skupna dolžina: 2666 km

Število vseh tur: 90

Označene poti: 18

Najnižja in najvišja točka: 167–2040 m n. v.

Informacije

TIC Bovec

Trg golobarskih žrtev 8

5230

Bovec

t +386 (0)5 384 19 19

e info@bovec.si

www.bovec.si

Doživetja v bližini

Gorsko kolesarjenje v dolini Soče – Vikend paket

Preživite vikend na kolesu, v dolini Soče!

Zgodovinska in kulinarična tura po Goriškem, 2 dni

Zaradi svoje lege in razgibanega terena je Goriška privlačna destinacija za raziskovanje s kolesom. Združite aktivnost s tradicijo in jo mahnite »čez drn in strn«, medtem ko vas po obrazu boža lahkotna sapica!

Nastanitve v bližini