Slovenska planinska pot

To je najdaljša in vsekakor najbolj priljubljena daljinska pot v Sloveniji.

Začne se v Mariboru in poteka čez planotasto Pohorje, od koder že lahko slutite najvišje alpske vrhove v daljavi. Alp se najprej dotakne pri Kamniško-Savinjskih Alpah, ki jih preči po njihovih najvišjih vrhovih, nato se pot nadaljuje po dolgi verigi Karavank, ki ločujejo Slovenijo in Avstrijo. Od tam se ponovno spusti v dolino in že kmalu spet dvigne v osrčje Julijskih Alp, na Triglav ter najbolj drzne in razgledne vrhove, ki se drug za drugim vrstijo proti Jadranu. Vsak očara s svojim razgledom in doživetjem, z vsakim korakom ste bliže morju. A do tja moramo premagati še mnogo višjih in nižjih hribov predalpskega hribovja, navdihujoči Kras, potem pa kar naenkrat začutimo, kako morska sapica objema utrujeno telo. Slovenska planinska pot se konča na Debelem Rtiču ob Jadranskem morju in povezuje 49 planinskih koč, 23 vrhov in 5 mest, vseskozi je dobro označena s Knafelčevimi markacijami in številko 1. Slovenska planinska pot je namreč najstarejša vezna pot na svetu, ki je nastala leta 1953. Koliko časa boste potrebovali za pot? Prehoditi jo je mogoče v 28 dneh, najboljši gorski tekači pa jo celo pretečejo, rekord je sedem dni, osem ur in deset minut.

A naj se vam ne mudi, že njen oče Ivan Šumljak je planincem svetoval: »Prijatelj, hodi počasi! Potem boš imel več od nje, mnogo, mnogo več.« Ni dvoma, Slovenska planinska pot je številka ena v vseh ozirih.

Čas hoje

28 dni

Dolžina poti

599 km

Težavnost

Lahka

Smer

Maribor - Ankaran

Doživetja v bližini

Kolesarsko-pohodniški paket Kranjska Gora

Obiščite očarljivo alpska vas Podkoren, ki je 2 kilometra oddaljena od Kranjske Gore in je znana kot biser gorenjske arhitekture dediščine. Leži ob izviru Save Dolinke, skrita med Karavankami in Julijskimi Alpami, ter na robu Triglavskega narodnega parka.

3-dnevni paket – Občudujte Cerkljansko z vrhov Porezna, Kojce, Blegoša, …

Poživljajoča narava, nepozabni razgledi, številne pohodniške in planinske poti, izvrstna kulinarika, bogata kulturna in zgodovinska dediščina.

Poti v bližini

Nastanitve v bližini