Kolesarska pot Parenzana

Za eno lepših kolesarskih poti po slovenski in hrvaški Istri se lahko zahvalimo graditeljem ozkotirne železnice med Trstom in Porečem.

 

Parenzana je bila ozkotirna železnica, ki je med leti 1902 in 1935 obratovala na severozahodu Istre in povezovala pristanišči Trst in Poreč s kraji v notranjosti polotoka. V samo 33 letih delovanja je veliko prispevala k gospodarskemu napredku Istre, ker so po njej prevažali vino in oljčno olje iz okolice Buj in Motovuna, sol iz solin v Piranu in Sečovljah, istrski kamen, apno, premog in les, različne kmetijske pridelke in seveda potnike.

Parenzana ali Pot zdravja in prijateljstva, kot jo tudi imenujejo, je idealna trasa za rekreativne in tudi za zahtevnejše kolesarje, saj so nakloni zmerni, pot v dolžini dobrih 120 km pa pelje skozi številne zanimive istrske kraje.

 

Celotna trasa je speljana prek enajstih mostov, šestih viaduktov in skozi osem tunelov, kar priča o razsežnosti gradbenega podviga, hkrati pa naredi pot izredno zanimivo in privlačno. Parenzano lahko prevozite v enem kosu ali po odsekih, odvisno od telesne pripravljenosti, na pot pa se lahko odpravite s treking ali gorskim kolesom.

 

In kam na okrepčilo po prijetnem kolesarjenju in uživanju v sončnih razgledih? V tipično istrsko gostilno, seveda.

 

http://www.parenzana.net

Dolžina poti

123 km

Težavnost

srednja - primerna tako za rekreativne kot tudi zahtevnejše kolesarje

Smer

Trst - Poreč

Doživetja v bližini

Kolesarski paket 2017 - Hotel San Martin

KOLESARSKI PAKET 2017 Dve nočitvi z zajtrkom Brezplačno parkirišče Možnost uporabe delavnice za popravila kolesa Garaža za kolesa Pranje in sušenje perila 10% popusta na uporabo Wellnessa Doplačilo turistična taksa 1,27€ na osebo na dan Cena paketa: 190€

Zgodovinska in kulinarična tura po Goriškem, 2 dni

Zaradi svoje lege in razgibanega terena je Goriška privlačna destinacija za raziskovanje s kolesom. Združite aktivnost s tradicijo in jo mahnite »čez drn in strn«, medtem ko vas po obrazu boža lahkotna sapica!

Nastanitve v bližini