Od pustolovskega parka do skoka s padalom

Na stičišču alpskega sveta, Krasa, Vipavske doline in Trnovskega gozda je narava postregla z reliefom, popolnim za aktivni športni oddih. Osvojite Goriške vrhove, ki nagradijo s slikovitimi razgledi. Ustavite korak in prisluhnite smaragdni reki Soči. Globoko vdihnite svež zrak, sprehodite se med vrtnicami v Novi Gorici in okusite harmonijo okusov domače hrane ter žlahtne kapljice. Med aktivnim oddihom je še lepše spoznavati kulturno dediščino ter zgodovinske dogodke, ki so na Goriškem pustili velik pečat.

1. dan: Pustolovski park Soča fun park - Solkan – Bungee jumping – Nova Gorica

Za doživet začetek obiščemo pustolovski park Soča Fun Park v Solkanu. Na urejenem in varnem poligonu se v objemu narave zabavamo in preverjamo naše gibalne spretnosti med krošnjami dreves. Poleg plezalnih poti za najmlajše so na voljo štiri poti z različnimi stopnjami zahtevnosti. Najpogumnejši lahko obisk parka zaključimo s spustom poguma. Flying fox je 300 m dolg spust po jeklenici čez reko, kjer 40 metrov nad njeno gladino in z 12 metri naklona prebudimo čute in poženemo adrenalin po žilah. Posebno doživetje je tudi skok z elastiko (bungee jumping) s 55 metrov visokega Solkanskega mostu, čez katerega pelje cesta iz Solkana proti Brdom.

Sledi večerja v eni izmed goriških restavracij ali gostiln. Po aktivnem dnevu se prileže sprostitev, zato obiščemo še SPA center v Novi Gorici, kjer se prepustimo razvajanju. V poznih večernih urah lahko poskusimo srečo v igralnici. Dan zaključimo z nočitvijo v Novi Gorici ali njeni okolici.

2. dan: Energijska pešpot od Lijaka do Sekulaka – Degustacija pršuta in vina – Skok s padalom – Nova Gorica

Zjutraj se podamo na Energijsko pešpot od Lijaka do Sekulaka, ki nas vodi med vasmi Šmihel, Ozeljan, Šempas, Vitovlje in Osek. Med pohodom opazujemo slikovite vasice, kostanjeve nasade, vinograde, polja, vodne izvire in naravno jezero. Pogled nam seže vse do naravnega okna. Če imamo srečo, ob lepem vremenu občudujemo jadralne padalce in zmajarje, ki poplesavajo z vetričem. Sledi postanek na turistični kmetiji ter degustacija pršuta in vina. Na terasi si odpočijemo in se prepustimo harmoniji okusov domače kuhinje. Razgibana goriška pokrajina je iz zraka še lepša. V družbi izkušenega inštruktorja po želji skočimo s padalom v tandemu in se prepustimo veličastnim razgledom nad Vipavsko dolino. Sledi pozno kosilo v okolici Nove Gorice. V tamkajšnji vinoteki poskusimo eno izmed 700 različnih vinskih etiket Slovenije in nazdravimo novim doživetjem. Nočitev.

3. dan: Sabotin Park Miru – Solkanski most – Trg Evrope – Samostan Kostanjevica – Degustacija vin

Jutranje sonce ulovimo s pohodom na Sabotin, zadnji alpski in prvi sredozemski hrib. Po njegovem grebenu poteka državna meja med Slovenijo in Italijo. Tam prisluhnemo razburljivim zgodbam. Sabotin Park Miru namreč povezuje 22 narodov, ki so se v času Soške fronte borili na pobočjih Sabotina. Po kosilu si ogledamo muzejski zbirki: »Sabotin v 1. svetovni vojni« in »Severna Primorska v osamosvojitveni vojni 1991«, ter se sprehodimo po grebenu. Ob povratku v dolino nad reko Sočo zagledamo znamenit Solkanski most. Stoletni železniški most ima najdaljši kamniti lok na svetu, pod njim so že leteli z akrobatskim letalom in ga prosto preplezali. Železniška proga pelje v Novo Gorico, zato se tudi mi podamo po njeni poti. Ustavimo se na Trgu Evrope, kjer se združita obe Gorici, slovenska Nova Gorica in italijanska Gorica. Trg krasi talni mozaik, ki simbolizira čezmejno sodelovanje in so ga slovesno uredili ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. S pogledom proti severu prepoznamo točen čas na sončni uri, narejeni iz pogonskega kolesa parne lokomotive. V bližini mesta, tik ob slovensko-italijanski meji, se odpravimo na hrib, kjer stoji Samostan Kostanjevica. Od tam se odpre pogled na Novo Gorico in Gorico z okolico. Sabotin Park Miru – Solkanski most – Trg Evrope – Samostan Kostanjevica – Degustacija vin Za ta zgodovinski in kulturni spomenik skrbijo frančiškanski menihi. Samostan je najbolj znan po grobnici zadnjega kralja in potomcev francoske kraljeve rodbine Burbonov, ki so se zatekli na Goriško. Samostansko knjižnico bogati zbirka okoli 10.000 knjig, med katerimi je tudi prva slovenska slovnica Adama Bohoriča. Sprehodimo se ob juž- nem samostanskem obzidju, ki ga spomladi krasi ena najpopolnejših in največjih zbirk vrtnic burbonk na svetu, druga v Evropi, takoj za tisto v Parizu, a z veliko bogatejšimi cvetovi. Od tod se odpravimo v Vipavsko dolino, kjer degustiramo svetovno uveljavljene avtohtone vinske sorte z Vipavskega. Sončna lega, rodovitna prst in vpliv Sredozemlja dajejo vinu na tem območju še posebej bogat okus, izrazito barvo in harmonijo vonjav.

Število dni

3 dni

Več informacij

Turistična zveza TIC Nova Gorica

Delpinova ulica 18b

SI - 5000 Nova Gorica

t: 386 5 330 46 00

e: [email protected]

w: www.novagorica-turizem.com

Doživetja v bližini

Soča Fun Park

Željne pustolovščine, športa in zabave vabimo, da obiščite pustolovski park Soča Fun Park v Solkanu pri Novi Gorici.

Doživetja v Novi Gorici, na Trnovsko Banjški planoti in v Vipavski dolini

Doživite sončno Goriško. Razburljivim zgodbam zahodne Slovenije prisluhnite v vaseh in v gozdovih, na pobočjih in na vrhu zelenih hribov. Naj vas navdihnejo razgledi na smaragdno reko Sočo, na Julijske Alpe ter na Jadransko morje. Spoznajte prijazne domačine, tradicijo domačih obrti in uživajte v kulinaričnih razvajanjih.

Nastanitve v bližini