Posavski festival tematskih poti 2017

Regija Posavje je kot zaključena celota sestavljena iz šestih občin, umeščenih med Gorjance, pogorje Bohorja in  »Zasavskega« hribovja. Hribovite dele zaznamujejo širni gozdovi, ki se v prisojnih legah zaključujejo z vinogradi in sadovnjaki.

Regija je turistično manj obiskano območje in prav zaradi tega očara s svojo pristnostjo,domačnostjo in neokrnjeno naravo. Gričevnata regija se ponaša z vinogradi, sadovnjaki, počasnimi rekami in zanimivimi gradovi. Pohodniške poti so dobro razvite, imajo različne tematike in zgodbe ter so primerne za vse starostne skupine. Pokrajina ponuja srednje visoke hribe in gričevja, z najvišjimi vrhovi med 500 in 900 m n.v. med drugim nekatere priljubljene točke pohodnikov, kot so Bohor, Lisca, Grmada, Gorjanci s čudovitimi razgledi.

Posavsko podeželje, je primerno tako za družinski potep, poln doživetij in lokalnih zgodb, kot tudi za pohode manjših in večjih skupin.

Pohodniške poti ponujajo ture različnih težavnosti, na potepih boste odkrili naravne in kulturne zaklade, prav tako pa boste lahko doživeli pristno povezanost z naravo. Poti lahko odkrivate samostojno s prenosom tras na pametne telefone ali v družbi lokalnih vodnikov.

Več kot 100 planinskih in tematskih poti, v dolžinah od 2 do 20 km, ponujajo številne posebnosti in raznolikosti, tako v tematiki poti, kot tudi v težavnostnih stopnjah.

Pohodništvo lahko dopolnite s kolesarjenjem, čolnarjenjem ter odkrivanjem zanimivih lokalnih zgodb v družbi prijaznih domačinov. Lahko se razvajajte v bližnjih termalnih bazenih ali se posvetite sproščanju v naravi. Podeželje vabi gurmane, ki z bogastvom okusov tradicionalne hrane in pestrim izborom vin enostavno navdušuje. Okusite lahko značilne posavske kulinarične dobrote, pripravljene iz svežih, lokalnih in sezonskih sestavin, pridelanih na okoliških kmetijah ter se prepustite čarom vinskih kleti, ki ponujajo odlična vina. Naravne posebnosti, kot so zaščitene rastline, živali in naravni parki so del pohodniških poti, ki jih obiskovalci spoznajo v regiji Posavje.

Zgodba Posavskih poti prijetnih doživetij združuje šest zanimivih, inovativno opremljenih tematskih poti, v regijsko daljinsko pot, ki jo po etapah lahko prehodite v 12-ih dnevih. Po dnevnih etapah so na voljo različni tipi prenočišč od planinskih koč, turističnih kmetij, podeželskih hostlov do tipičnih vinogradniških zidanic.

 

Več o dogodku lahko preberete na tej povezavi.

<

Doživetja v bližini

Družinske doživljajske počitnice v zidanici Češnovar, Kralj ali Pečarič

Zidanice stojijo na vrhu slemena vinorodnih gričev z lepim razgledom na gozdove, polja in gore v daljavi.

Od Sabotina Parka Miru do Svete Gore

V letih 2014 – 2018 obeležujemo stoletnico 1. svetovne vojne, prve vseobsegajoče vojne. Pred stoletjem se je na slovenskem območju, ki povezuje Goriško, Posočje in Kras, odvilo najsrditejše bojevanje človeka v visokogorju. V romanu Zbogom orožje je Soško fronto opisal tudi sloviti pisatelj Ernest Hemingway. Vojna preteklost je del bogate zgodovine in dediščine na Goriškem. Razburljivim zgodbam prisluhnite v vaseh in gozdovih, na pobočjih in vrhovih hribov, ki ponujajo veličastne razglede od Alp do Mediteranskega morja. Vojna je nekoč narode delila, danes pa jih povezuje.

Poti v bližini

Nastanitve v bližini