Doživetja v Novi Gorici, na Trnovsko Banjški planoti in v Vipavski dolini

Doživite sončno Goriško. Razburljivim zgodbam zahodne Slovenije prisluhnite v vaseh in v gozdovih, na pobočjih in na vrhu zelenih hribov. Naj vas navdihnejo razgledi na smaragdno reko Sočo, na Julijske Alpe ter na Jadransko morje. Spoznajte prijazne domačine, tradicijo domačih obrti in uživajte v kulinaričnih razvajanjih.

1. dan: Solkan - Sveta Gora - Lokve - Lokovec – Banjšice - Bate - Grgarske Ravne - Nova Gorica

Prve jutranje sončne žarke ujamemo v Solkanu. Nad smaragdno reko Sočo zagledamo stoletni Solkanski most. Znameniti železniški most ima najdaljši kamniti lok na svetu, pod njim so že leteli z akrobatskim letalom in ga prosto preplezali. Nato se povzpnemo na Sveto Goro, pomembno versko središče, kjer se nahaja veličastna Marijina bazilika. Uživamo v prešernem razgledu na Julijske Alpe ter kraško pokrajino. Ob jasnem vremenu se vidi tudi vse do morja.

Tako Skalnica kot Sabotin sta prepredena z jarki in kavernami iz prve svetovne vojne. Na Sabotinu je urejen Park miru v spomin na vojno, ki je divjala na tem območju pred 100 leti.

Kosilo na Lokvah, najvišje ležeči vasi na Trnovski in Banjški planoti. Poskusimo domače dobrote z ekološko pridelanih zelišč. Po okrepčilu stopimo v ekološki kotiček z 9 energijskimi točkami in si naberemo dodatnih moči. Obisk na Lokvah zaključimo z ogledom malega škafarskega muzeja. Nadaljujemo do Lokovca, ene izmed najdaljših slovenskih vasi, kjer je bil nekoč skoraj vsak domačin kovač. Ste vedeli, da se je o kovaštvu z Lokovca govorilo že na dunajskem cesarskem dvoru? V družbi lokalnega kovača poskusimo skovati svoj izdelek. V bližnji vasi Banjšice na ekološki kmetiji spoznamo tradicijo vzreje konj in uživamo v ježi po prostranih zelenih travnikih. V Batah obiščemo družinsko kmetijo, kjer gospodar pozna vse svoje krave po imenu. Poskusimo enega izmed njihovih trdih in poltrdih sirov.

Na Trnovski in Banjški planoti se ustavi čas. Odmaknjena od urbanih središč je primerna destinacija za aktiven in sprostitven oddih. V Grgarskih Ravnah si ogledamo zeliščni center in poskusimo domače jedi s svežimi zelišči. Obisk popestrimo s sprehodom po zeliščnih vrtovih in prisluhnemo zgodbam o umetnosti predelave zelišč. Obiščemo tudi vaški vodnjak in skedenj, ki je zgrajen iz zabojev, v katerih so v 1. svetovni vojni hranili strelivo.

Dan zaključimo v Novi Gorici. Po celodnevnem raziskovanju si odpočijemo v izbranem hotelu in po večerji poskusimo srečo v igralnici.

2. dan: Nova Gorica - Trg Evrope - Samostan Kostanjevica - Grad Kromberk - Energijska tematska pešpot od Lijaka do Sekulaka - Vinska cesta Vipavske doline

Dan pričnemo na stičišču Slovenije in Italije. Med Novo Gorico in Gorico, na Trgu Evrope. Trg krasi talni mozaik, ki simbolizira čezmejno sodelovanje in so ga slovesno uredili ob vstopu Slovenije v Evropsko Unijo. S pogledom proti severu prepoznamo točen čas na sončni uri, narejeni iz pogonskega kolesa parne lokomotive, ki se nahaja v bližini postaje. Železniška postaja je najstarejša javna stavba v mestu. Stoji na eni najlepših evropskih prog od Prage do Trsta – Bohinjski progi. Življenje na obeh straneh državne meje in »železne zavese« lepo predstavi muzejska zbirka Kolodvor – Državna meja na Goriškem od 1945 do 2004, ki se nahaja v notranjosti postaje. V neposredni bližini mesta se odpravimo na hrib, kjer stoji Samostan Kostanjevica in ponuja razgled na Novo Gorico in Gorico z okolico. Za ta zgodovinski in kulturni spomenik skrbijo frančiškanski menihi. Samostan je najbolj znan po grobnici zadnjega kralja in potomcev francoske kraljeve rodbine Burbonov, ki so se zatekli na Goriško. Samostansko knjižnico bogati zbirka okoli 10.000 knjig, med katerimi je tudi prva slovenska slovnica Adama Bohoriča. Sprehodimo se ob južnem samostanskem obzidju, kjer maja cvetijo vrtnice burbonke. To je ena najpopolnejših in največjih zbirk na svetu, druga v Evropi, takoj za tisto v Parizu, a z veliko bogatejšimi cvetovi. Od tod se sprehodimo po Aleji slavnih mož na Erjavčevi ulici in nadaljujemo do Kidričeve ulice, ki je bila grajena kot mestna magistrala. Ob njej se je razvilo mestno središče Nove Gorice. Blizu Nove Gorice obiščemo renesančni Grad Kromberk iz 17. st. Sprehodimo se po parku z baročnim vodnjakom in zagledamo okoliške vinske trte. Sledi kosilo. Brbončice z bogatimi okusi Goriške razvajamo v eni izmed lokalnih restavracij ali gostiln.

Nadaljujemo po Energijski tematski pešpoti od Lijaka do Sekulaka, ki vodi mimo slikovitih vasic Šmihel, Ozeljan, Šempas, Vitovlje in Osek, kostanjevih nasadov, vinogradov, polj, vodnih izvirov in naravnega jezera. Če imamo srečo, ob lepem vremenu občudujemo jadralne padalce in zmajarje, ki poplesavajo s primorskim vetričem.

Dogodivščino nadaljujemo po Vinski cesti Vipavske doline. Narava je v objemu Trnovskega gozda, strmih kraških pobočij ter alpskega in mediteranskega sveta ustvarila odlične pogoje za uspevanje vinske trte. Izkušeni vinarji vsako leto skrbno vzgajajo vinske trse, ki bogato obrodijo. Obiščemo eno izmed številnih vinskih kleti in poskusimo vrhunska vipavska vina. Nazdravimo potepanju po Goriški.

Število dni

2 dni

Več informacij

Turistična zveza TIC Nova Gorica

Delpinova ulica 18b

SI - 5000 Nova Gorica

t: 386 5 330 46 00

e: [email protected]

w: www.novagorica-turizem.com

Doživetja v bližini

Pohod na Blegoš

Če že komaj čakate začetek pohodniške sezone, imamo odličen predlog kako z njo kar najbolje začeti. Vstopite v novo planinsko sezono z izleti po Cerkljanskih vrhovih, kjer se boste po naporni hoji lahko sprostili v termalni vodi.

Družinske doživljajske počitnice v zidanici Češnovar, Kralj ali Pečarič

Zidanice stojijo na vrhu slemena vinorodnih gričev z lepim razgledom na gozdove, polja in gore v daljavi.

Poti v bližini

Nastanitve v bližini