Pohodništvo > Pohodniške destinacije > Posavje

Posavje
TIC KRŠKO
CKŽ 46, 8270 Krško
T: 051/655 936
[email protected]

Regija Posavje je kot zaključena celota sestavljena iz šestih občin, umeščenih med Gorjance, pogorje Bohorja in  Zasavskega hribovja. Hribovite dele zaznamujejo širni gozdovi, ki se v prisojnih legah zaključujejo z vinogradi in sadovnjaki.

Regija je  turistično manj obiskano območje in prav zaradi tega očara s svojo pristnostjo,domačnostjo in neokrnjeno naravo. Gričevnata regija se ponaša z vinogradi, sadovnjaki, počasnimi rekami in zanimivimi gradovi. Pohodniške poti so dobro razvite,  imajo različne tematike in zgodbe ter so primerne za vse starostne skupine. Pokrajina ponuja srednje visoke hribe in gričevja, z najvišjimi vrhovi med 500 in 900 m n.v.  med drugim nekatere priljubljene točke pohodnikov, kot so Bohor, Lisca, Grmada, Gorjanci s čudovitimi razgledi.

Posavsko podeželje, je primerno tako za  družinski potep, poln doživetij in lokalnih zgodb, kot tudi za pohode manjših in večjih skupin.

Pohodniške poti ponujajo ture različnih težavnosti, na potepih boste odkrili naravne in kulturne zaklade, prav tako pa boste lahko doživeli pristno povezanost z naravo. Poti lahko odkrivate samostojno s prenosom tras na pametne telefone ali v družbi lokalnih vodnikov.

Več kot 100 planinskih in tematskih  poti, v dolžinah od 2 do 20 km, ponujajo številne posebnosti in raznolikosti, tako v tematiki poti, kot tudi v težavnostnih stopnjah.

Pohodništvo lahko dopolnite s  kolesarjenjem, čolnarjenjem ter odkrivanjem zanimivih lokalnih zgodb v družbi prijaznih domačinov. Lahko se razvajajte v bližnjih termalnih bazenih ali se posvetite sproščanju v naravi. Podeželje vabi gurmane, ki z bogastvom okusov tradicionalne hrane in pestrim izborom vin enostavno navdušuje.  Okusite lahko značilne posavske kulinarične dobrote, pripravljene iz svežih, lokalnih in sezonskih sestavin, pridelanih na okoliških kmetijah ter se prepustite čarom vinskih kleti, ki ponujajo odlična vina. Naravne posebnosti, kot so zaščitene rastline, živali in naravni parki so del pohodniških poti, ki jih obiskovalci spoznajo v regiji Posavje.

Zgodba Posavskih poti prijetnih doživetij združuje šest zanimivih, inovativno opremljenih tematskih poti, v regijsko daljinsko pot, ki jo po etapah lahko prehodite v 12-ih dnevih. Po dnevnih etapah so na voljo različni tipi prenočišč od planinskih koč, turističnih kmetij, podeželskih hostlov do tipičnih vinogradniških zidanic.

Na celotni trasi spoznate najbolj avtohtone posebnosti pokrajine in pestro dediščino okolja. Pot lahko pričnete v Dolenjskih Benetkah-Kostanjevici na Krki, najmanjšem mestecem na otoku,  ki očara s Krakovskim pragozdom in neodkritimi Gorjanci. Pot vas pelje mimo Gadove peči, kjer je doma posebnež med vini-cviček, vse do Čateža ob Savi s termalnim zdraviliščem. Reko Savo prečkate z brodom in si v Kapelah ogledate redko naravno mokrišče-Jovse. Zanimivejša etapa je predel Bizeljskega, znano po dobrih vinih, peninah in redkih naravnih pojavih-repnicah. Na Sromljah si privoščite eko postrv in mimo gradu Podsreda dosežete vasico Kostanjek. Na poti okusite domač jabolčni zavitek iz kozjanskega jabolka in v Brestanici pokukajte na grad Rajhenburg. Preko priljubljene točke na vrhu Bohorja vas pot popelje vse do Lisce, ki je s čudovitimi razgledi pravi posavski biser. Preko Čelovnika dosežete Radeče in dolino Sopote. ?? , nadaljujete po desni strani reke Save do najlepših azalej v Sevnici in naprej na Rako, kjer iz avtohtone čebule, pripravljajo okusne jedi. Prenočite v en od številnih zidanic in krog zaključite zopet v Kostanjevici na Krki.

UČNA POT SAVUS- Radeče

USKOŠKA POT- Kostanjevica na Krki

POT TRAPISTOV- Brestanica

NARAVOSLOVNA POT AZALEJA- Boštanj

POT VINA IN SONCA- Sromlje

Ponudba v destinaciji:

Ponudba prikazana na zemljevidu: