Zgodovinska in kulinarična tura po Goriškem

Zaradi svoje lege in razgibanega terena je Goriška privlačna destinacija za raziskovanje s kolesom. Blaga klima je v vseh letnih časih idealna za aktivno preživljanje prostega časa. Zato so vzponi in spusti s kolesom med Alpami in Jadranskim morjem še bolj vznemirljivi. Za mizo tukaj vedno dobro diši. Dobrote še danes pripravljajo v povezavi z bogato kulinarično in kulturno dediščino. Združite aktivnost s tradicijo in jo mahnite »čez drn in strn«, medtem ko vas po obrazu boža lahkotna sapica!

1. dan: Samostan Kostanjevica – Trg Evrope – Vojni muzej Solkan 1915-1917 – Solkanski most – Vzpon na Sveto Goro – Lokve - Banjška planota

Vzpon do Samostana Kostanjevica, ki se nahaja na hribu v neposredni bližini Nove Gorice, je odličen začetek vodene kolesarske dogodivščine. Na vrhu nas nagradi razgled na mesto in njegovo okolico. Za ta zgodovinski in kulturni spomenik skrbijo frančiškanski menihi. Samostan je najbolj znan po grobnici zadnjega kralja in potomcev francoske kraljeve rodbine Burbonov, ki so se zatekli na Goriško. Samostanska knjižnica ima bogato zbirko okoli 10.000 knjig, med katerimi je tudi prva slovenska slovnica Adama Bohoriča. Sprehodimo se ob južnem samostanskem obzidju. Krasi ga ena najpopolnejših in največjih zbirk vrtnic burbonk na svetu. Ta zbirka je druga največja v Evropi, takoj za tisto v Parizu, a z veliko bogatejšimi cvetovi, ki zacvetijo spomladi. Nato se s kolesom odpeljemo do znamenitega Trga Evrope, kjer se združita obe Gorici – slovenska Nova Gorica in italijanska Gorica. Trg krasi talni mozaik, ki simbolizira čezmejno sodelovanje in so ga slovesno uredili ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. S pogledom proti severu prepoznamo točen čas na sončni uri, narejeni iz pogonskega kolesa parne lokomotive. Nadaljujemo do Solkana, kjer obiščemo staro mizarsko delavnico. Z njo obeležujemo mojstrovine solkanskih mizarjev, ki so bile nekdaj priznane daleč naokoli.

Nadaljujemo z obiskom Vojnega muzeja Solkan 1915 – 1917, kjer počastimo spomin na 100. obletnico 1. svetovne vojne. Zasebna muzejska zbirka šteje več kot 3000 predmetov. Nastala je z namenom ohranjanja vojne zapuščine na slovenskih tleh. Prav zasebni zbiratelji so bili prvi, ki so vojno dediščino začeli raziskovati in urejati. Mnogi spomine na Soško fronto živijo vse od mladosti, ko so ob svoji hiši med igro odkrili prvo kaverno in slišali prvo zgodbo o dedu, ki se je boril na fronti. Sledi kosilo in užitki ob kreativni kuhinji, polni zdravih sestavin. Nato se zapeljemo do Solkanskega mostu in opazujemo smaragdno reko Sočo, ki teče pod njim. Znameniti most na železnici med Jesenicami in Novo Gorico ima najdaljši kamniti lok na svetu in je privlačen za številne športnike. Pod njim so že leteli z akrobatskim letalom in ga prosto preplezali.

Nato sledi vzpon na Sveto Goro, ki je pomembno sakralno središče z bogato romarsko tradicijo. Na cilju nas nagradi veličasten razgled na Julijske Alpe, kraško pokrajino in Trnovski gozd. Ob jasnem vremenu se vidi vse do morja.

V objemu neokrnjene narave vdihnemo svež zrak in naberemo novih moči za aktivni oddih. Večerja na Lokvah, najvišje ležeči vasi na Planoti. Nočitev.

2. dan: Banjška in Trnovska Planota

Po zajtrku nas jutranji sončni žarki spremljajo na doživeti skupinski vožnji po razgibani Banjški in Trnovski planoti. Na poti poskusimo domače dobrote z ekološko pridelanih zelišč. Po okrepčilu lahko poleg sproščanja v naravi v miru izvedemo meditacijo in si vzamemo čas za dihalne vaje. Pot nadaljujemo mimo Lokovca in Banjšic proti Batam, kjer obiščemo družinsko kmetijo. Po pokušini domačih sirov se vrnemo na Lokve. Z avtom se nato odpeljemo v dolino, kjer z novimi vtisi zaključimo turo po sončni Goriški.

 

Število dni

2dni

Več informacij

Turistična zveza TIC Nova Gorica

Delpinova ulica 18b

SI - 5000 Nova Gorica

t: 386 5 330 46 00

e: [email protected]

w: www.novagorica-turizem.com

Doživetja v bližini

Gorsko kolesarjenje v dolini Soče - Tedenski paket

Preživite teden na kolesu, v dolini Soče!

Gorsko kolesarjenje v dolini Soče - Vikend paket

Preživite vikend na kolesu, v dolini Soče!

Poti v bližini

Nastanitve v bližini